Redovisning av tillgänglighet särskilda skyldigheter

Denna e-tjänst har 9 steg
  • 1. Uppgifter om leverantören
  • 2. Programtjänster och sändningstimmar
  • 3. Textning och tolkning
  • 4. Uppläst text
  • 5. Beställ-tv textning och tolkning
  • 6. Beställ-tv övrigt
  • 7. Handlingsplan
  • 8. Förhandsgranska
  • 9. Skicka in

För leverantörer vars tjänster riktar sig till en svensk publik och har en tittartidsandel om en procent eller högre gäller särskilda skyldigheter att tillgängliggöra program på svenska. Programmen ska göras tillgängliga i enlighet med vad som framgår i myndighetens kravbeslut. Kraven omfattar program på svenska vad gäller teknikerna textning, teckenspråkstolkning och syntolkning samt program på andra språk än svenska med svensk översättningstext vad gäller tekniken uppläst text. För linjära tv-tjänster gäller också att leverantörerna ska beakta målgruppernas behov då de beslutar om vilka program som görs tillgängliga och vid fördelningen av de tillgängliggjorda programmen på respektive plattform och linjär tv-tjänst.

 

En leverantör får lämna in en gemensam redovisning för de tjänster som omfattas av särskilda skyldigheter. Linjära sändningar och beställ-tv-tjänster redovisas i olika steg i denna e-tjänst.

 

Direktsändningar av sport (matcher och tävlingar) eller reprissändningar av sådan sport omfattas inte av krav på tillgängliggörande om de av tekniska eller praktiska skäl inte går att göra tillgängliga. För beställ-tv gäller detta även direktsändningar på internet. Leverantören ska i sådana fall verka för att göra programmen tillgängliga. Leverantören ska vidare redovisa varför det inte varit praktiskt eller tekniskt möjligt samt på vilket sätt leverantören verkat för att göra programmen tillgängliga.

 

Reklam och andra annonser omfattas inte av krav på tillgänglighet och får därmed inte räknas med i redovisningen av program som gjorts tillgängliga.

 

Skyldigheterna behöver inte uppfyllas till den del kostnaderna för tillgängliggörande överstiger en procent av nettoomsättningen för den aktuella tjänsten. Har tillgängliggörandet fördelats mellan flera tjänster som omfattas av särskilda skyldigheter ska nettoomsättningen beräknas på tjänsternas sammanlagda nettoomsättning. För period 1 ska nettoomsättningen beräknas på kalenderåret 2023.

 

Sista redovisningsdag är den 30 september 2024.

 

Viktig information om e-tjänsten

E-tjänsten kan endast vara öppen 90 minuter åt gången och måste därefter sparas och stängas ned. Efter att man tryckt på spara får man i vissa webbläsare information om att de senaste ändringarna eventuellt inte sparats. Detta stämmer inte, redovisningen är sparad. En påbörjad och sparad redovisning hittar ni under Mina sidor.

 

Om redovisningen är öppen för länge finns det en risk att ändringarna inte sparas och uppladdade dokument inte följer med vid inskick. Var därför noga med att spara regelbundet.

 

Information

Inloggning

Inloggning krävs för denna e-tjänst

Tillgänglig som PDF

Ladda ned